2. EL ARAÇ ALIM VE SATIMI NI NASIL YAPMAK GEREKİR!

ikinci el otomobil mi almak istiyorsunuz, pekala alım satım işleri nasıl oluyor hangi yolu izlemek gerekiyor, bu sorularınıza cevap bulacaksınız.
Bir çoğumuz bir gün netlikle hayalindeki ikinci el otomobili almak için, bilmediği işlemlerle boğuşacak. Biz de işinizi kolaylaştırmak için, son mevzuata göre araba alım satım işlemlerini derledik.
Noterden aracın satın alımını gerçekleştirmeden önce, trafik ceza veya vergi borcu olup olmadığı sorgulanmalı. Böyle bir borç varsa noterler satış işlemini gerçekleştirmez.
İkinci ehemmiyetli kontrol ise kontrol sorgusu. Araç Kontrolünün olmaması, satışa ve tescile mani bir vaziyet değil.  Ancak aracın Tüvtürk kontrolünün bulunmaması halinde konuyla alakalı tüm cezalar alıcıya geçeceğinden kontrol edilmesini öneririz.
Zaruri Trafik Sigortası da üçüncü olarak kontrol edilmeli. Bu da satışa mani değil fakat satış işleminden sonra oluşabilecek tüm adli ve cezai sorumluluklar alıcıya ait olacaktır.
1 Mayıs 2010’dan itibaren hem araç satış sözleşmesinde kullanılacak adres hem de Tescil Dokümanının postalanacağı adres, Nüfus ve Yurttaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sisteminden elektronik ortamda alınacağı için, tarafların adreslerinin bu sistemde kayıtlı olması gerekiyor. Bu yüzden; TC Kimlik No Doğrulama adresinden sisteme kayıtlı olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz.
Tüm kontrollerden sonra, bakalım noter satışı için ihtiyaç duyulan belgeler neler. Bu belgeler; Ruhsat veya Tescile Ait Geçici Doküman, Trafik Dokümanı, T.C.Kimlik Numarası, Geçerli Kimlik Dokümanı, İşlem Vekaleten yapılacak ise vekaletnameler, Firma için vergi numarası, Yabancılar için vergi numarası ve kimi durumlarda plaka olarak sıralanıyor.
Peki sizleri noterde ne gibi işlemler bekliyor? İlk olarak ihtiyaç duyulan tüm belgeler noter tarafından kontrol edilir, eksiklik veyahut hata olması durumunda bitirdilmek üzere taraflara bilgi verilir. Eksik doküman ile işlem yapılamaz.
Hemen peşinden hem alıcının hem de satıcının kimlik ve adli ehliyetleri kontrol edilir. Hemen peşinden aracın satış devir ve tesciline mani bir durumu olup olmadığı incelenir.  Bunlarda mevzu olmaz ise noter yetkilisi satış sözleşmesini 3 nüsha halinde hazırlar.
Alıcı ve satıcı taraflar ve noter satış sözleşmesini imza atar. Akabinde noter yetkilisi satış işlemini elektronik ortamda hazırlar. Noter giderleri ödendikten sonra satış işlemi bitirir. Evvelce olduğu gibi tekrar trafik tescil bürolarına gitmeye gerek kalmaz.
Trafik Tescil bürolarına gidilmeyeceğinden işleme ait tescil vesikaları daha sonradan adrese postalanacaktır. Bu yüzden satış ve sicili takiben bir  ay geçerli olacak Tescile Ait Geçici Vesikanız hazırlanır ve alıcıya teslim edilir.
Yeni alıcı 15 gün içinde alakalı Tescil Bürosundan Tescil Vesikasını elden alabilir. Alıcı 15 gün içerisinde almaz ise, Tescil Vesikası, Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adresine otomatik olarak postalanır.
Aracı alan yeni alıcı ise 10 gün içinde satın aldığı araca ait Mecburi Trafik Sigortasını yaptırmak zorundadır. Bu süreyi geçirmemesi gerekir.
2.el araba adana
2.el araba alım satım
2.el araba ankara
2.el araba antalya
2.el araba bursa
2.el araba fiyatları
2.el araba izmir
2.el araba konya
2.el araba kredisi
2.el araba mersin
2.el araba samsun
2.el araba siteleri
2.el araba van
2.el arabam
ikinci el araba
ikinci el araba adana
ikinci el araba adıyaman
ikinci el araba ağrı
ikinci el araba connect
ikinci el araba çorlu
ikinci el araba çorum
ikinci el araba dacia
ikinci el araba denizli
ikinci el araba diyarbakır
ikinci el araba dizel
ikinci el araba doblo
ikinci el araba dod
ikinci el araba doğan
ikinci el araba doğan slx
ikinci el araba duster
ikinci el araba düzce
ikinci el araba edirne
ikinci el araba ekşi
ikinci el araba elantra
ikinci el araba elazığ
ikinci el araba elbistan
ikinci el araba en ucuz
ikinci el araba engelli
ikinci el araba erzincan
ikinci el araba erzurum
ikinci el araba eskişehir
ikinci el araba fiat
ikinci el araba fiyatlari
ikinci el araba fiyatları ankara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satılık Araç ilanı şablonu nasıl olmalı.?

İnternette En Başarılı ilan nasıl verilir

Rüyada ikinci el araba almak :)

Hangi araba bana uygun

ilan ver araba sat, para kazan

Alanya Ticaret Rehberi

Satılık telefon ilanı hem de ücretsiz

Emlak ilanı için ilan sitelerinin fiyatları ne kadardır.?

Diğer daire satanlardan neyiniz eksik

Sahibinden Ücretsiz ilan vermek